Kā pagatavot veselīgus salātus trim dienām?
Zināms, ka, pagatavojot salātus iepriekš, tie mēdz izmirkt. Protams, ka salātu mērcīti var uzglabāt atsevišķi un pievienot to tikai pirms ēšanas, tomēr Foodprep.lv piedāvā vēl labāku risinājumu – salātu uzglabāšanai izmantot stikla burciņas.
Šādā veidā uzglabājot svaigos salātus, tie nemaina konsistenci, salātu mērcītei nav nepieciešams atsevišķs trauciņš un krāsainais burciņas saturs iedvesmo veselīgām maltītēm. Vislabāk būtu izmantot speciālas stikla salātu burkas ar platu augšu (wide mouth salad mason jars) un īpašu vāciņu, bet noder arī parastās garenās stikla burkas, kas palikušas, piemēram, pēc tomātu mērces izlietošanas.
Svētdienā (vai citā brīvākā dienā)
- sagatavo produktus
- sagatavo mērcīti
- saliec sastāvdaļas burciņā “gudri”
- uzglabā ledusskapī
- ēd vitamīniem un šķiedrvielām bagātus salātus aizņemtajās daba dienās
Kā sakārtot sastāvdaļas burciņā “gudri”?
Svarīgākais, kas jāievēro, ir secība. Ja salātu mērcīti uzliesi pa virsu citām sastāvdaļām, tad salāti tiešām izmirks. Lai salāti saglabātu labu tekstūru vairākas dienas, ievēro turpmākos padomus.
- Vienmēr lej mērcīti burciņas apakšā. Vienu līdz trīs ēdamkarotes – atkarīgs no tā, cik daudz sastāvdaļu izmanto un cik lielā burkā gatavo. Vari lietot gan veikalā pirktu salātu mērcīti, gan gatavotu mājās.
- Tad pievieno tādus dārzeņus, kas neuzsūc mērci, piemēram, cherry tomātus (nesagrieztus), zilā kāposta strēmeles, burkāna ripiņas vai turku zirņus.
- Tālāk pievieno mīkstos dārzeņus (gurķi, papriku) un citas sastāvdaļas, piemēram, makaronus, grūbas, kvinoju, lēcas, apceptus vistas filejas vai tofu gabaliņus, olas, liesu sieru utt. Lai salāti būtu sabalansēta un pilnvērtīga maltīte, iekļauj gan ogļhidrātus, gan olbaltumvielas saturošus produktus. Pieminēšu, ka visām sastāvdaļām ir jābūt atdzisušām, kad tās tiek liktas burciņā.
- Vienmēr liec salātlapas burciņas augšā! Izmanto nomazgātas un nosusinātas romiešu salātlapas, spinātus vai rukolu. Atceries, ka mitras salātlapas var ātri sabojāt salātus, tāpēc lietderīgi ir pirkt un izmantot jau iepriekš nomazgātus salātus.
- Uz salātlapām vari uzbērt riekstus un dažādas sēkliņas. Tās dos papildus mikroelementus un tekstūru.
- Uzglabā salātu burciņu vertikāli!
Kad pienācis laiks maltītei, ēd salātus no burciņas (tādā gadījumā nesapildi burciņu līdz augšai, lai salātus var sajaukt) vai izliec tos uz šķīvja.
Šoreiz līdzņemšanai pagatavoju divu veidu vegāniskus salātus. Kā olbaltumvielu avotu izmantoju tofu.
Teksts un foto: Klinta, Foodprep.lv
Lai redzētu un lasītu vēl par gudru ēdiena sagatavošanu, lasi Foodprep.lv blogu un seko @foodprep.lv instagram profilam.